To chyba tęsknota za ogrodem rajskim, gdzie na wyciągniecie ręki było wszystko co było niezbędne by żyć powoduje, że
podobnie jak w przypadku większości ogrodników, mam w swoim sercu specjalne miejsce dla pięknych kwiatów i liści, jednak estetyka schodzi na drugie miejsce za ziołami, owocami i warzywami. Mam marzenie, by móc wyjść do pięknego ogrodu i wyciągając rękę tu lub tam, wyciągając leniwie rękę i sięgając po owoc, warzywo, orzech, móc mieć poczucie po takim przejściu, że jestem najedzona i usatysfakcjonowana.
Dlatego szukam różnych rozwiązań, roślin do ogrodu i ciekawych roślin do doniczek, które pomogą mi to marzenie realizować.
Jednym z takich odkryć jest kubańskie oregano. To niezwykła mięsista, krucha bylina wykorzystywana w kuchni jako zioło, ze względu na swój aromat podobny do oregano, tymianku, mięty i melisy. W smaku przyjemnie aromatyczna i odświeżająca.
Piękny intensywny aromat wydziela się intensywniej gdy pogłaszczesz liście lub choćby powietrze wokół nich.
Pochodzi z Południowej i Wschodniej Afryki.
Inne nazwy: francuski tymianek, wielki tymianek, hinduska mięta, meksykańska mięta, hiszpański tymianek, matka ziół, królowa ziół, melisa zimozielona.
***Działanie***
Kubańskie oregano ma również zastosowanie w tradycyjnej medycynie jako środek przeciwko kaszlowi, bolącemu gardłu, katarowi.
***Sposoby uprawy***
Pędy dorastają do wysokości ok. 90 cm, liście szerokie, kruche, pokryte włoskami.
Roślina niewymagająca, prosta w uprawie, świetnie rośnie i zimuje w doniczce na parapecie.
Rośnie w doniczce, bardzo szybko, bez specjalnej troski.
Aby zapewnić rozgałęzianie się, należy uszczykiwać końcówki pędów. Bardzo dobrze rośnie w miejscu półsłonecznym, dobrze zdrenowanym i lekko wilgotnym, dzięki czemu liście mają piekny kolor jadeitowy kolor. Jeśli ma zbyt dużo słońca, liście przybierają kolor żółtawy. Nie lubi nadmiaru wody.
Jeśli ma zbyt mało słońca, liście będą miały kolor ciemnozielony, a pędy będą się nadmiernie wyciągać.
W naszym klimacie rośnie dobrze tylko we wnętrzach, najmniejsze przymrozki uszkadzają ją.
***Czy kubańskie oregano można gotować?***
W kuchni karaibskiej, hinduskiej i malezyjskiej jest używane do przyprawiania potraw gotowanych.
Zastosowanie – do przyprawiania mięsa, drobiu i roślin strączkowych, ale również jako dodatek do sałatek i deserów.
Można je również posiekać i dodać do sosu chilli.
Bardzo dobrze przyprawiają również dania owocowe z ryżem oraz słodkie desery.
W Indiach liście kubańskiego oregano używane są także do przyprawiania wina i piwa oraz do zaparzania herbaty.
Skomentuj, twoja opinia ma znaczenie :)