Black Sea Man jest podobno marynarzem znad Morza Czarnego… Choć inni twierdzą, że to po prostu czarny marynarz… Biorąc pod uwagę jego korzenie rodowe sięgające głęboko w niepamięć i pochodzenie znad Morza Czarnego, a niektórzy twierdzą, że z Krymu… może być całkiem interesującym osobnikiem, którego postanowiłam na ten sezon zaprosić do ogrodu. I jak widać na zdjęciu poniżej zielone łebki już się pną do słońca…
Nie wiem czy ma polską nazwę. Dostałam go pod nazwą Black Sea Man – stara cenna odmiana pomidora samokończącego.
Czy stare odmiany są lepsze od nowych pytają niektórzy. Każde mają swoje zalety.
Natomiast wiemy jedno na pewno co odróżnia stare odmiany, przekazywane dobrowolnie z pokolenia na pokolenie bez odgórnego nakazu. Stare odmiany przetrwały częstokroć tysiąclecia i stulecia dzięki swoim unikalnym, docenianym cechom.
Hodowcy i twórcy nowych odmian zawsze szukają sposobu na to, aby stworzyć coś nowego, ale często w tym biegu do nowości, z tyłu zostają prawdziwe skarby.
W ostatnim czasie ponownie „odkrywa się” wiele starych odmian, które znowu zaczynają być popularne, a że są wartościowe i niezbyt łatwe do zdobycia, ich cena często jest dość wysoka w stosunku do popularnych współczesnych odmian hybrydowych.
Co jest tak ciekawego w tych starych odmianach? Czy nowe odmiany nie są lepsze? Nowa odmiana z pewnością jest odporna i silniejsza, ale czy tylko to wystarczy, aby była lepsza? Pozostaje smak i aromat – cechy tak naprawdę najważniejsze.
Smak i aromat starych odmian pomidorów jest zupełnie inny niż odmian nowoczesnych. Niektóre z nich są bardziej aromatyczne, inne bardziej pikantne, cierpkawe, kwaskowe czy łagodniejsze. Często mają cieniusieńką skórkę, bo nie muszą być transportowane tysiące kilometrów.
Jak nie spróbujesz, nie będziesz wiedzieć. Myślę, że warto eksperymentować, porównywać smaki i zapachy i wybrać te, które są najciekawsze. A co jest najciekawsze to kwestia gustu, a jak wiemy o gustach nie dyskutujemy.
A więc kim jest Czarnomorski Marynarz? To stara rosyjska odmiana pomidora pochodząca z Krymu. Miąższ jest wielokolorowy: głębokozielono-mahoniowy, a w smaku pełny, złożony i intensywny. Nie dorasta do zbyt dużych rozmiarów, ale z 1 rośliny można uzyskać do 5 kg pomidorów.
Skomentuj, twoja opinia ma znaczenie :)