Kwiatki kwiatkami. Uroda urodą, ale nie dalej jak wczoraj kazali mi przy okazji projektu wybierać „serce czy rozum” – wybrałam serce. Dzisiaj znowu to samo. Od rana telefon od kogoś zupełnie innego i pytanie „Wybieraj. Rozum czy serce?” Dzisiaj wybrałam rozum, choć do tańca trzeba dwojga, nawet jeśli przy okazji depczemy sobie po palcach. Komplecik lepszy od luzaka? Dzisiaj tak.
No więc idąc tą ścieżką i wybierając rozum, ale nie odrzucając serca mówię. Co Ty wybierasz? ROZUM czy SERCE? Piję do urody bez głębszego sensu, bo kwiatki kwiatkami, ale dobrze jest uprawiać w ogródku coś, co również można położyć na talerzu i zaskoczyć przyjaciół czy znajomych.
A że komplecik lepszy, to na ten sezon wybrałam i polecam specjalne dynie:
- Dynia piżmowa (Cucurbita moschata Duch.) – gatunek rośliny jednorocznej z rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae), pochodzący z Ameryki Środkowej. W Polsce bardzo rzadko uprawiany, a szkoda. Owoce są podługowate wypełnione są kruchym, jędrnym miąższem, wyjątkowo smacznym, o charakterystycznym i cenionym zapachu piżma. Dynia piżmowa uprawiana jest od tysięcy lat, a najcenniejszymi cechami 'Butternut’ jest krótki okres od wysiania do zbiorów w chłodniejszym klimacie.
- Dynia Sweet Dumpling (Cucurbita pepo) – jadalna i ozdobna zarazem. Plenna, kompaktowa – pędy płożące lub pnące dorastają do 2-3 metrów. Zbiory do 6 owoców z jednej rośliny. Owoce wyjątkowo smaczne, najlepsze po pierwszym przymrozku, o mięsistym, pomarańczowym miąższu. Sweet Dumpling należy do grupy tzw. odmian zimowych tj. dobrze przechowujących się na zimę. Wytrzymuje w domu do 4 miesięcy.
- Dynia olbrzymia Potimarron (Cucurbita maxima) – słynna stara francuska odmiana należąca do grupy „heirloom” czyli dziedzictwa. Odmiana bardzo plenna, wczesna, o bardzo oryginalnym orzechowym smaku. Popularna we Francji średniej wielkości dynia zimowa, czyli dobra do przechowywania na zimę. Nazwa pochodzi od francuskich słów: potiron (dynia) i marron (kasztan). Świetnej jakości dynia kulinarna. Owoce poręcznej wielkości o nieduże o masie 1-2,5 kg barwy pomarańczowo-czerwonej. Najlepsza dynia do pieczenia i Polecana do pieczenia, gotowania i sałatek. Owoce używane są również do ozdoby ze względu na atrakcyjny kształt.
Konto jest świeżutkie jak te kiełki na wiosnę, więc szczególnie każdy zakup jest mile widziany.
Zapraszam!
A poniżej wspaniała dynia Galeuse d’Eysines. Chociaż niedostępna jeszcze w Polsce, to niektórzy już ją mają i im gratuluję dobrej decyzji!
Skomentuj, twoja opinia ma znaczenie :)