Teraz jest najlepszy okres na zbieranie owoców jakie daje aronia – wspaniały krzew, który można uprawiać praktycznie w każdych warunkach ogrodowych. Oprócz tradycyjnych przetworów, warto wypróbować przepis na aroniówkę, która ma cenne właściwości zdrowotne.
1 kg dojrzałych owoców aronia
0,5 kg cukru
laska wanilii
kawałek kłącza imbiru
1 litr 50% alkoholu
zakręcany słój lub gąsior
Przepłucz owoce i wsyp do słoja lub gąsiora.
Dodaj cukier, wanilię i imbir.
Zalej alkoholem i zamknij pojemnik.
Trzymaj 2 tygodnie w ciepłym i nasłonecznionym miejscu.
Rozlej do butelek i umieść na 6 miesięcy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dawkowanie: dwie łyżki kilka razy dziennie.
Pomaga przy takich dolegliwościach jak nadciśnienie tętnicze, niedokwaśność żołądka i arterioskleroza. Badania wykazują działanie przeciwnowotworowe. Obecnie nie jest znane żadne niechciane, uboczne czy toksyczne działanie aronii.
Przeciwwskazania występują jedynie przy nadkwaśności wrzodach żołądka.
Zawiera antocyjany, garbniki, pektyny, witaminę C i P oraz potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, jod, mangan, molibden. Ilość witaminy P przekracza blisko dziesięciokrotnie przeciętną jej zawartość w innych uprawianych owocach, gdzie sięga ona zwykle wartość kilkudziesięciu mg, podczas gdy aronia zawiera jej od 1 200 do 5 000 mg. Sok z aronii rozcieńczony 100 razy ma nadal intensywnie różowy kolor.
Zdjęcie: Mademoiselle Antonova
Skomentuj, twoja opinia ma znaczenie :)