Agrest zawiera duże ilości antyoksydantów, antocyjanów, pektyn, kwasu gammalinolenowego, witamin A, B, C, E, P oraz łatwe do przyswojenia przez organizm miedź, fosfor i żelazo.
Dlatego warto mieć przynajmniej 1-2 krzewy agrestowe (Ribes grosullaria) w ogrodzie, aby móc skubnąć i ucztować choćby w czasie pracy w ogrodzie.
Jeśli masz więcej niż jeden krzew, możesz spożytkować agrest właśnie na nalewkę, której używanie zalecane jest na ogólne wzmocnienie dla osób, którym dolega wyczerpanie fizyczne i psychiczne. Ma również zastosowanie przeciwgorączkowe.
Składniki
1 kg dowolnego agrestu, ale najlepiej takiego, o którym wiadomo, że nie był pryskany chemią, 1 litr alkoholu 50%, pół kilograma cukru, 1 laska wannilii, kawałek korzenia imbiru, zamykany słoik, cedzak, bibułki filtrujące stosowane w ekspresach do kawy, butelki.
Jak zrobić nalewkę z agrestu?
Agrest wkładasz do słoja, rozgniatasz, dodajesz cukier, wanilię i imbir. Zalewasz alkoholem, zamykasz szczelnie i przez 2 tygodnie trzymasz w miejscu nasłonecznionym. Po 2 tygodniach przecedzasz najpierw przez coś z citkę większymi dziurkami, aby usunąć większe kawałki, a następnie filtrujesz przez filtry do kawy. Przelewsz do butelek, zamykasz szczelnie, aby alkohol się nie ulatniał i przechowujesz w ciemnym i chłodnym miejscu.
Dawkowanie
2 x dziennie po 1 łyżce.
Elisse napisał
A ja już nie mam agrestu ze 4 tygodnie:(
joanna napisał
Nie popełniłam w swoim życiu żadnej nalewki – najwyższy czas to zmienic 🙂 Tym bardziej, że ta wydaje się by łatwa w wykonaniu…
Pozdrawiam serdecznie