Yacón (Smallanthus sonchifolius)
Nowy przybysz w moim ogrodzie: niezwykłe bulwy rosnące w ziemi, mają słodkawy smak przypominający smak arbuza zmieszanego z jabłkiem.
Właśnie dotarły do mnie z Holandii od zaprzyjaźnionego ogrodnika blogera, 3 małe bulwki rzadkiego warzywa Yacón (Yacon) pochodzącego z Peru, uprawianego na chłodnych zboczach Andów, a uprawianego jeszcze przez Azteków, Inków i Majów.
W Peru Yacón jest sprzedawany jako owoc, choć bulwy rosną w ziemi, podobnie jak bulwy ziemniaka.Roślina dorasta do 2 metrów wysokości i jeden okaz daje około 10 kg słodkich, jadalnych bulw.
W cieplejszym klimacie jest to bylina, u nas wymaga co roku sadzenia na nowo. Bulwy mogą być jedzone całą zimę, dobrze się przechowują w naturalnej formie, ale również pocięte w plasterki i wysuszone do jedzenia jako słodka przekąska.
Polecane mogą być diabetykom i osobom dbającym o dietę, ponieważ zawierają fruktooligosacharydy (synonimy: oligofruktoza, inulooligosacharydy, inulooligofruktoza, oligofruktany), rodzaj fruktozy, który nie jest przyswajany przez system trawienny i wydalany w całości dzięki czemu, pomimo, że słodkie, to zdecydowanie niskokaloryczne.
Liście służą do produkcji herbaty dla diabetyków.
Fruktooligosacharydy (FOS) zanim opuszczą organizm, dzięki fermentacji obniżają pH w jelitach.
Przy spożyciu 2-10g/dzień mają działanie prebiotyczne, wzmacniają system autoimmunologiczny, poprawiają trawienie, zapobiegają cukrzycy, obniżają poziom cholesterolu, zwiększają dostępności składników mineralnych, mają działanie antykancerogenne, zapobiegają powstawaniu próchnicy, zapobiegają zaparciom, redukują toksyczne metabolity i szkodliwe
enzymy.
Gdzie jeszcze są fruktooligosacharydy: cebula, por, banany, czosnek, zboża i pomidory, ale nie można zjeść ich wystarczająco dużo aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość.
Posadziłam je w doniczkach, do ogrodu będę mogła przesadzić dopiero po 20 maja.
magoda napisał
To mi wygląda na Topinambur. Przywiozłam sobie z Belgii i uprawiam u siebie w ogródku.
Pozdrawiam cieplutko.
Ewa napisał
Topinambur (Helianthus tuberosus) czyli słonecznik bulwiasty to bliski krewny yacón, ale to nie to samo.
Topinambur jest w smaku podobny do ziemniaka, a yacón w smaku arbuzowo-owocowy.
Pozdrawiam,
leloop napisał
a jak sie to to przyrzadza ?
tak jak topinambur ?
Magodo, wiesz ze przez cala moja mlodosc topinambur rosl przed blokiem gdzie mieszkaja moi rodzice, co jesien robilam bukiety z pieknych kwiatow. o tym, ze pod spodem bylo warzywo jadalne dowiedzialam sie dopiero we Francji, ha, ha 🙂
ps. Ewo, juz prawie wyslalam, tzn. musze jeszcze zakleic koperte i dojsc do skrzynki 🙂
leloop napisał
po francusku nazywa sie to 'poire de terre’ czyli ziemna gruszka 🙂
marek napisał
WITAM
-wiele czytałem o yuconie-chciałbym spróbowac go uprawiać.-
-czy może ktoś udzielić informacji odnośnie pozyskania bulw.
Ewa napisał
Będę na wiosnę zamawiać, mogę pomóc – proszę o maila w tej sprawie (w zakładce kontakt na górze).
Anonim napisał
Jest jeszcze opcja żeby załapać się na jakieś bulwki? 🙂
Ewa napisał
nie mam w tym roku 🙁
kowalski982Johny82 napisał
Zakupie sadzonki yacona – prosze o info na kowalski982@interia.pl