Byłam wczoraj w lokalnym sklepie ogrodniczym. Stanęłam przed donicą stojącą na ziemi. Jakie ładne liście. Skądś je znam… kurde… ładne… patrzę na etykietę. Avocado – no tak! Moje co prawda były trochę bardziej zielone… 172 zł. Przecieram oczy… 172 zł ?! za cały metr bieżący avocado? bardzo cenna roślinka w sklepie internetowym można kupić 5 m bieżących za 70 dolarów.
Czy jest coś bardziej boskiego niż awokado?
Smak, odżywczość i czysta przyjemność – rzeczywiście trudno to pobić. I na dokładkę uważane są za afrodyzjak. Bogate tłuszcze, żelazo i witamina A + B, ubogie w cukier i cholesterol.
Awokado pochodzi ze środkowego Meksyku. Archeolodzy znaleźli w Peru pestkę awokado pogrzebaną razem z mumią inkaską pochodzącą z 750 roku p.n.e.
Nazywane smaczliwką czy gruszką aligatora zawiera zielonkawy miąższ.
Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi – przeciętnie trwa 6-8 miesięcy.
Żywotność nasion jest ok. 1 miesiąca. Jeżeli posadzisz i po 6 tygodniach nie będzie ani widu ani słychu roślinki, to pestkę lepiej wyrzucić i zająć się nową. Termin sadzenia też ma znaczenie. Typowo zimowe miesiące mogą opóźnić wzrost, bo pestka może być w stanie spoczynku.
Z handlowego i uprawowego punktu widzenia – w krajach, gdzie awokado może rosnąć na zewnątrz – zaleca się rozmnażanie wegetatywne, aby utrzymać cechy wybranej odmiany oraz przyspieszyć owocowanie. Awokado rozmnażane z pestki może owocować po ok. 4-6 latach. Hodowcy awokado poszukują roślin szczepionych. Szczepienie awokado jest dosyć skomplikowane, nawet dla specjalistów.
Jak z pestki uzyskać roślinę awokado?
Pestkę można potraktować na 2 sposoby. Można włożyć do wilgotnej ziemi grubszym końcem na dół i przykryć szklanką. Podlewać, aby utrzymać ziemię wilgotną. Można też nakłuć pestkę wykałaczkami w najgrubszym miejscu i częściowo zanurzyć w wodzie – ta metoda daje przyspieszone pojawienie się w roślinki.
Kiedy pestka zaczyna pękać, oznacza to że korzeń już zaczyna rosnąć i roślina za chwilę wystrzeli. Nie można usuwać pękniętych połówek pestek, gdyż przez długi czas odżywiają roślinę.
Jak troszczyć się o drzewko awokado? W naturze awokado jest drzewem dorastającym do 20 m. W doniczce, w warunkach domowych przeżyje kilka lat – nie spotkałam się z przypadkami owocowania awokado w warunkach domowych. Jeżeli masz owocujące awokado, skontaktuj się ze mną i podziel się tą informacją z czytelnikami Nastrojowego Ogrodu.
Najlepsze miejsce to słoneczny parapet, im więcej słońca, tym lepiej rośnie. Ziemia powinna być przepuszczalna. Podlewamy umiarkowanie i nie zalewamy – nie dopuszczamy, aby ziemia zrobiła się błotnista. Jeśli liście zżółkną, oznacza to, że roślina została przelana.
Należy przestać podlewać i pozwolić ziemi przeschnąć. I dopiero wtedy znowu umiarkowanie podlewać.
Gdy roślinka osiągnie wysokość ok. 20 cm, można uszczknąć wierzchołek, aby się rozkrzewiła.
Później można dowolnie przycinać, co znosi bardzo dobrze i wręcz pobudza roślinę do rozkrzewiania i zagęszczenia liści.
Awokado jest rośliną tropikalną i źle znosi temperatury poniżej 7 stopni C.
Jak na razie nie dotarłam do wiarygodnych informacji odnośnie tego, czy roślina przechodzi stan spoczynku. Na jednej z polskich stron internetowych przeczytałam, że przechodzi, ale na angielskojęzycznych stronach hodowców awokado piszą, że nie przechodzi.
Uzupełnienie 2018.10.19
Po obserwacji plantacji awokado w południowej Portugalii widziałam, że rośliny nie tracą liści. Więc są genialnym dodatkiem do naszych ogrodów zimowych.
podpytam szwagra, on ma w ogrodzie kilka drzew :} i czasem cos z tych drzew doleci do nas
takie prawdziwe awokado z ogrodu :))) mniam …
Cześć leloop,
awokado z ogrodu? hmmm… ciekawe jak smakuje
odnośnie Twojego pytania na temat layoutu bloga, to jedyne co mogę doradzić (nie jestem geekiem komputerowym), to jeżeli będziecie zakładali na bloggerze wybierz layout z rozszerzeniem 'stretch’ w nazwie – jest tylko 1, albo 2 rodzaje więc nie będziesz miała wątpliwości.
Pozdrawiam,
dziekuje za podpowiedz wyprobujemy
tak jak kazdy owoc czy warzywo wyhodowane w przydomowym ogrodku :))) a ze ogrodek tropikalny …
a smaczliwka prosto, no niezupelnie bo po przebyciu 11000 km, z drzewa smakuje jak smaczliwka tyle, ze lepiej, pelniej
klaniam sie
miałam swego czasu awokado w donicy, wyhodowane z pestki (sposób z nakłuciem) ale po 2 czy 3 latach roślinka zmarniała, uzyskałam informację (oj, już nie pamiętam gdzie – ale chyba w jakimś programie telewizyjnym), że to normalne, bo nasza woda zawiera za dużo wapnia (chyba!), i że roslina go magazynuje a jak ma za dużo to choruje… później już nie próbowałam, ale patrząc na te roślinki, to znów mam ochotę na dzewko awokado :))
pozdrawiam
Mój mąż uparcie hoduje w domu awokado od hmm.. 8 lat conajmniej. Ma już 3m wzrostu, przycinane wielokrotnie, stoi przy drzwiach balkonowych. W okresie grzewczym smutnie zrzuca połowę uschniętych liści, na wiosnę wesoło zielenieje. Ale łobuz, do tej pory nie chce kwitnąć
Ania
Czy można pierwszy raz awokado przyciąć poniżej liści? Moje ma ok. metra i chcę właśnie poniżej liści przyciąć.
Na farmach awokado drzewa są przycinane do pnia, z którego odrastają nowe gałęzie i drzewo owocuje na nowo. Jak się zachowa takie hodowane w donicy, zobaczysz.
Koniec zimy, początek wiosny to dobry moment.