Byłam wczoraj w lokalnym sklepie ogrodniczym. Stanęłam przed donicą stojącą na ziemi. Jakie ładne liście. Skądś je znam… kurde… ładne… patrzę na etykietę. Avocado – no tak! Moje co prawda były trochę bardziej zielone… 172 zł. Przecieram oczy… 172 zł ?! za cały metr bieżący avocado? bardzo cenna roślinka 😉 w sklepie internetowym można kupić 5 m bieżących za 70 dolarów.
Czy jest coś bardziej boskiego niż awokado?
Smak, odżywczość i czysta przyjemność – rzeczywiście trudno to pobić. I na dokładkę uważane są za afrodyzjak. Bogate tłuszcze, żelazo i witamina A + B, ubogie w cukier i cholesterol.
Awokado pochodzi ze środkowego Meksyku. Archeolodzy znaleźli w Peru pestkę awokado pogrzebaną razem z mumią inkaską pochodzącą z 750 roku p.n.e.
Nazywane smaczliwką czy gruszką aligatora zawiera zielonkawy miąższ.
Okres dojrzewania owocu jest wyjątkowo długi – przeciętnie trwa 6-8 miesięcy.
Żywotność nasion jest ok. 1 miesiąca. Jeżeli posadzisz i po 6 tygodniach nie będzie ani widu ani słychu roślinki, to pestkę lepiej wyrzucić i zająć się nową. Termin sadzenia też ma znaczenie. Typowo zimowe miesiące mogą opóźnić wzrost, bo pestka może być w stanie spoczynku.
Z handlowego i uprawowego punktu widzenia – w krajach, gdzie awokado może rosnąć na zewnątrz – zaleca się rozmnażanie wegetatywne, aby utrzymać cechy wybranej odmiany oraz przyspieszyć owocowanie. Awokado rozmnażane z pestki może owocować po ok. 4-6 latach. Hodowcy awokado poszukują roślin szczepionych. Szczepienie awokado jest dosyć skomplikowane, nawet dla specjalistów.
Jak z pestki uzyskać roślinę awokado?
Pestkę można potraktować na 2 sposoby. Można włożyć do wilgotnej ziemi grubszym końcem na dół i przykryć szklanką. Podlewać, aby utrzymać ziemię wilgotną. Można też nakłuć pestkę wykałaczkami w najgrubszym miejscu i częściowo zanurzyć w wodzie – ta metoda daje przyspieszone pojawienie się w roślinki.
Kiedy pestka zaczyna pękać, oznacza to że korzeń już zaczyna rosnąć i roślina za chwilę wystrzeli. Nie można usuwać pękniętych połówek pestek, gdyż przez długi czas odżywiają roślinę.
Jak troszczyć się o drzewko awokado? W naturze awokado jest drzewem dorastającym do 20 m. W doniczce, w warunkach domowych przeżyje kilka lat – nie spotkałam się z przypadkami owocowania awokado w warunkach domowych. Jeżeli masz owocujące awokado, skontaktuj się ze mną i podziel się tą informacją z czytelnikami Nastrojowego Ogrodu.
Najlepsze miejsce to słoneczny parapet, im więcej słońca, tym lepiej rośnie. Ziemia powinna być przepuszczalna. Podlewamy umiarkowanie i nie zalewamy – nie dopuszczamy, aby ziemia zrobiła się błotnista. Jeśli liście zżółkną, oznacza to, że roślina została przelana.
Należy przestać podlewać i pozwolić ziemi przeschnąć. I dopiero wtedy znowu umiarkowanie podlewać.
Gdy roślinka osiągnie wysokość ok. 20 cm, można uszczknąć wierzchołek, aby się rozkrzewiła.
Później można dowolnie przycinać, co znosi bardzo dobrze i wręcz pobudza roślinę do rozkrzewiania i zagęszczenia liści.
Awokado jest rośliną tropikalną i źle znosi temperatury poniżej 7 stopni C.
Jak na razie nie dotarłam do wiarygodnych informacji odnośnie tego, czy roślina przechodzi stan spoczynku. Na jednej z polskich stron internetowych przeczytałam, że przechodzi, ale na angielskojęzycznych stronach hodowców awokado piszą, że nie przechodzi.
Uzupełnienie 2018.10.19
Po obserwacji plantacji awokado w południowej Portugalii widziałam, że rośliny nie tracą liści. Więc są genialnym dodatkiem do naszych ogrodów zimowych.
leloop napisał
podpytam szwagra, on ma w ogrodzie kilka drzew :} i czasem cos z tych drzew doleci do nas 😉 takie prawdziwe awokado z ogrodu :))) mniam …
Ewa napisał
Cześć leloop,
awokado z ogrodu? hmmm… ciekawe jak smakuje 🙂
odnośnie Twojego pytania na temat layoutu bloga, to jedyne co mogę doradzić (nie jestem geekiem komputerowym), to jeżeli będziecie zakładali na bloggerze wybierz layout z rozszerzeniem 'stretch’ w nazwie – jest tylko 1, albo 2 rodzaje więc nie będziesz miała wątpliwości.
Pozdrawiam,
leloop napisał
dziekuje za podpowiedz wyprobujemy 🙂
a smaczliwka prosto, no niezupelnie bo po przebyciu 11000 km, z drzewa smakuje jak smaczliwka tyle, ze lepiej, pelniej 🙂 tak jak kazdy owoc czy warzywo wyhodowane w przydomowym ogrodku :))) a ze ogrodek tropikalny …
klaniam sie
anne napisał
miałam swego czasu awokado w donicy, wyhodowane z pestki (sposób z nakłuciem) ale po 2 czy 3 latach roślinka zmarniała, uzyskałam informację (oj, już nie pamiętam gdzie – ale chyba w jakimś programie telewizyjnym), że to normalne, bo nasza woda zawiera za dużo wapnia (chyba!), i że roslina go magazynuje a jak ma za dużo to choruje… później już nie próbowałam, ale patrząc na te roślinki, to znów mam ochotę na dzewko awokado :))
pozdrawiam
Anonymous napisał
Mój mąż uparcie hoduje w domu awokado od hmm.. 8 lat conajmniej. Ma już 3m wzrostu, przycinane wielokrotnie, stoi przy drzwiach balkonowych. W okresie grzewczym smutnie zrzuca połowę uschniętych liści, na wiosnę wesoło zielenieje. Ale łobuz, do tej pory nie chce kwitnąć 😉
Ania
Anonim napisał
Czy można pierwszy raz awokado przyciąć poniżej liści? Moje ma ok. metra i chcę właśnie poniżej liści przyciąć.
Ewa napisał
Na farmach awokado drzewa są przycinane do pnia, z którego odrastają nowe gałęzie i drzewo owocuje na nowo. Jak się zachowa takie hodowane w donicy, zobaczysz.
Koniec zimy, początek wiosny to dobry moment.